Simonet - een inleiding

Gepubliceerd op 5 januari 2023 om 14:01

Kaïn en Abel. Twee broers. We kennen ze als duo en noemen ze meestal in één adem. Maar na de moord op zijn broer staat Kaïn alleen. Van God en iedereen verlaten. Of niet? Hij gaat op reis met zijn vele vragen en onzekerheden. Een zoektocht naar antwoorden. Een reis naar wie hij zelf is. Een zwerftocht naar anderen. Zijn er mensen die hem accepteren zoals hij is met zijn fouten en gebreken? Kan hij zijn eigen aandeel zien of blijft hij anderen beschuldigen? Gaat hij leren dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen goede en slechte daden?

Kaïn zwerft in deze musical langs oeroude verhalen: De schepping, Adam en Eva, de toren van Babel en de ark van Noach. En u als publiek zwerft met hem mee. De oerverhalen zijn een spiegel voor Kain én voor ons. Ze gaan over oer-menselijkheid en hebben in onze tijd nog steeds zeggingskracht. De vraagstukken van nu zijn te vergelijken met de tijd waarin de oerverhalen uit de bijbel ontstonden. Net als de karakters uit deze verhalen maken wij onhandige blunders, als het gaat om verantwoordelijkheid nemen of eigen belang versus ieders belang. Niets menselijks is ons en hen vreemd. Het is een zoektocht.

De musical begint met een knal. De toren van Babel stort in. Kaïn staat op uit de puinhoop. Letterlijk, de puinhoop van zijn eigen leven. Sinds zijn broer Abel dood is, zwerft Kaïn. Niet in staat om zichzelf onder ogen te komen. Kaïn kijkt weg en geeft de schuld aan anderen. Maar wij blijven kijken. Omdat de persoon Kain en de andere oer-personages zoveel van ons in zich hebben. Kaïn spiegelt. De verhalen stellen ons vragen. Hoe leef ik eigenlijk? Alleen voor mezelf en ten koste van een ander?

De musical is een zoektocht langs goed en kwaad. Of is het niet zo zwart-wit en wordt daarom alles grijs? Kunnen goed en kwaad naast elkaar bestaan? Ook in onszelf? Kennen we het stemmetje van de intrigant dat ons telkens weer verleidt? Staat de zondvloed wellicht symbool voor de opwarming van het klimaat en de stijgende zeespiegel? En wanneer komt Noach dan redden? Wie van ons neemt hij mee? Of wijzen we God aan als boosdoener in plaats van onze eigen verantwoordelijkheid te nemen? Op wat voor manier herkennen we onze maatschappij, waarin we elkaar vaak niet begrijpen en waar machtsvertoon normaal is, in het verhaal over de toren van Babel?

Kaïn stelt vragen die over hem en ons gaan. “Hé, wie ben jij?” horen we in de musical. Wie is die ander, die jou ziet zoals je bent? Wie spiegelt jouw vragen in jou? Wie geeft jouw grijze leven kleur? Wie zegt: “Je kunt altijd opnieuw beginnen”? Zien we daarin ook die Ander, die trouw blijft aan Zijn oer-menselijke mensen? Vragen en nog eens vragen. Ze zijn van alle tijden. De antwoorden moeten we steeds opnieuw bedenken. Ook vandaag en in de toekomst. Musical Kaïn houdt ons de spiegel voor. Kijk jij?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.